Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σουφλέ λαχανικών, όπως κάτσει!


Σήμερα βαριόμουν τραγικά να πάω στο σούπερ μάρκετ κι έτσι προέκυψε η παρακάτω συνταγή. Το μόνο που είχα στο σπίτι ήταν πατάτες, λαχανικά κατεψυγμένα ανάμικτα, δυο πράσα, δυο κρεμμυδάκια και μια πιπεριά Φλωρίνης! Ήταν υπεραρκετά για να φτιάξω ένα νόστιμο και ελαφρύ φαγάκι που με εξέπληξε! Σας δίνω τη συνταγή όπως την έκανα εγώ, πιστεύω όμως ότι θα γίνει το ίδιο νόστιμη ό,τι λαχανικά κι αν χρησιμοποιήσετε. Επειδή όπως σας είπα ήδη είχα μπόλικη βαρεμάρα, έφτιαξα μια τύπου μπεσαμέλ πολύ γρήγορη και πολύ ελαφριά, με ελαιόλαδο.

Τα υλικά (κατά προσέγγιση)

2 πατάτες κομμένες σε φέτες
2 χούφτες γεμάτες κατεψυγμένα ανάμικτα λαχανικά
λίγο καλαμπόκι 
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε φέτες
2 πράσα πολύ ψιλοκομμένα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για τη μπεσαμέλ

5 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει, ολικής άλεσης
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρόκους αυγού
2,5 κούπες γάλα φρέσκο light
50 γραμμάρια τυρί milner τριμμένο 
αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

 Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ, στρώνουμε τις πατάτες, τις αναποδογυρίζουμε για να πάει το λάδι και στις δύο πλευρές και τις αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε στο φούρνο (αέρα) στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
 Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά, ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. 


 Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και στρώνουμε τα λαχανικά πάνω από τις πατάτες.

 Ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε τις 2 κούπες γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε σε ένα μπωλ το γάλα, το αλεύρι το λάδι, τους κρόκους, αλάτι και το πιπέρι, και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η κρέμα.

 Μόλις την κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, ώστε να λιώσει και να απλωθεί ομοιόμορφα. Στρώνουμε πάνω από τα λαχανικά τη μπεσαμέλ και ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα η επιφάνεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου