Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Μπανανοπαγωτάκι!

Κι όταν λέμε μπανανοπαγωτό, το εννοούμε! Το παγωτό αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα υλικό, τη μπανάνα! Χωρίς λιπαρά, χωρίς ζάχαρη, με απίστευτη γεύση!


   Που λέτε, το κολπάκι αυτό το είχα δει πριν αρκετά χρόνια σε μια εκπομπή του Ευτύχη Μπλέτσα, αλλά εκείνος χρησιμοποίησε μαυρισμένες μπανάνες και δεν μου φάνηκε φοβερή ιδέα. Πριν λίγο καιρό είδα τον Ακη Πετρετζίκη να το φτιάχνει με φρέσκες λαχταριστές μπανάνες και είπα να το δοκιμάσω. Επειδή είμαι τρελά μπανανόφιλη, ξετρελάθηκα. Αν είστε κι εσείς, δοκιμάστε το!

   Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Παίρνουμε μια ώριμη μπανάνα, την κόβουμε φέτες και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες. Μετά τη βγάζουμε και τη χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, κάποιο σιρόπι, φυστικοβούτυρο, ταχίνι, τριμμένη κουβερτούρα, γενικά ό,τι τραβάει η όρεξή μας, ακόμη και την πρωτείνη τους όσοι γυμνάζονται. 

Το δικό μου αγαπημένο (αυτό της φώτο) είναι το εξής: 

Μια παγωμένη μπανάνα 
μια κοφτή κουταλιά του γλυκού κακάο 
μια κοφτή κουταλιά του γλυκού στέβια

Χτυπάω καλά στο μούλτι ανοίγοντας που και που για να ξεκολλήσω το μίγμα από τα τοιχώματα με μια σπάτουλα σιλικόνης. Όταν λιώσει καλά η μπανάνα βγάζω τα μαχαίρια και ανακατεύω λίγο με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί εντελώς και σερβίρω. Το σιρόπι που έχω χρησιμοποιήσει είναι sweet balance, χωρίς ζάχαρη. 
 
 Τη μπανάνα μπορούμε να την αφήσουμε στην κατάψυξη περισσότερο καιρό, δεν είναι ανάγκη να την καταναλώσουμε την ίδια μέρα. Όταν πάνε να μαυρίσουν οι μπανάνες μου τις κόβω και τις φυλάω σε σακουλάκια στον καταψύκτη. Έτσι είμαι πάντα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσω τις ξαφνικές λιγούρες!

Update 05/14: Είδα πριν λίγες μέρες τον Πετρετζίκη στην τηλεόραση να φτιάχνει και πάλι αυτό το παγωτό, μόνο που αυτή τη φορά το έκανε σε μεγάλη ποσότητα και το φύλαξε στην κατάψυξη αφού το έφτιαξε. Μόνο που έβαλε μέλι αντί για άλλο γλυκαντικό. Είπε πως τα παγωτά περιέχουν ένα συστατικό (αν δεν κάνω λάθος το είπε "τριμολίνη") που τα βοηθάει να διατηρήσουν την υφή τους για πολύ καιρό. Εμείς δεν μπορούμε να βρούμε στην αγορά την ουσία αυτή, μπορούμε όμως να την αντικαταστήσουμε με το μέλι. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να το κάνω έτσι, θα το κάνω όμως σύντομα και θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα. 

Δοκιμάστε το είναι πάρα πολύ ωραίο! Ακόμη κι αν δε σας, αρέσει το μόνο που έχετε να χάσετε είναι μια ώριμη μπανάνα!

2 σχόλια:

  1. Η λιωμένη μπανάνα αποτελεί πολύ καλό τρικ για ενίσχυση της γεύσης της σοκολάτας και ειδικά στα κρεμώδη γλυκά. (off topic αλλά το δοκίμασα σε κορμό και triffle και από τότε ενημερώνω τον κόσμο!)

    Ευχαριστώ,
    Σύλβια

    ΑπάντησηΔιαγραφή