Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Κοτόπουλο γιουβέτσι light, με κριθαράκι ολικής


Αυτό το αγαπημένο φαγητό δε χρειάζεται να είναι παχυντικό για να είναι νόστιμο. Μου το ζητούσε εδώ και καιρό ο άντρας μου και πριν το φτιάξω το μελέτησα πολύ. Νομίζω ότι κατάφερα να βγάλω μια νόστιμη συνταγή, με όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά. Σε μας άρεσε πολύ (χμμμ...κάποιος περνάει συνεχώς τυχαία από την κουζίνα και ακόμη πιο τυχαία υπάρχει κι ένα πιρούνι μέσα στο πυρέξ!), ελπίζω να αρέσει και σε σας αν το δοκιμάσετε!

Για 6 μερίδες θα χρειαστούμε:

1 κοτόπουλο
500 γραμμάρια κριθαράκι ολικής (έχει η Μίσκο)
1 καρότο
1 κρεμμύδι
3 τομάτες στον τρίφτη ή 1 συσκευασία τριμ. τομάτες 500 γρ
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1/2 κουταλιά του γλυκού μαύρη ζάχαρη ή στέβια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 ξύλο κανέλας
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 ποτήρια βραστό νερό
1 ξυλάκι κανέλας

   Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και αφαιρούμε το λίπος και κάποιες από τις πέτσες αν θέλουμε, εκτός από την πέτσα του στήθους (για να μη στεγνώσει). Αλείφουμε ένα πυρέξ με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο. Το ψήνουμε στο αερογκρίλ, στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Στη μισή ώρα το γυρίζουμε για να ψηθεί καλά και να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. 
   Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στο τηγάνι και το αλατίζουμε. Αφήνουμε να μαραθεί και τρίβουμε το καρότο. Το προσθέτουμε και αυτό στο τηγάνι και ανακατεύουμε, Όταν μαλακώσει και το καρότο, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Τότε κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε σε αυτό όλα τα υπόλοιπα υλικά, την τομάτα, τον τοματοπελτέ, το νερό κτλ, εκτός από το κριθαράκι.
   Όταν περάσουν τα 40 λεπτά, βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο, και μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε να κάνουμε το φαγητό μας ακόμη πιο ελαφρύ, αδειάζουμε λίγο από το ζουμάκι που έχει βγάλει το κοτόπουλο. Αλλιώς αδειάζουμε το μείγμα της τομάτας στο πυρέξ, πασπαλίζουμε με το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά και ξανατοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο πυρέξ. Το βάζουμε στο φούρνο αυτή τη φορά (προσοχή όχι στο αερογκρίλ) για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς. Το κριθαράκι ολικής θέλει περισσότερη ώρα για να μαγειρευτεί από ότι το κανονικό. Αν το φαγητό σας έχει πολλά υγρά, σβήστε το φούρνο και αφήστε το μέσα, μέχρι να τα πιει. Καλή όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου