Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μπάρες δημητριακών με ταχίνι και μέλι


Η φίλη μου η Πόπη με ρώτησε αν έχω κάποια συνταγή για μπάρες δημητριακών με μέλι, ταχίνι και βρώμη. Θέλει να δίνει στο παιδάκι της ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ. Δεν είχα κάτι στο μυαλό μου με τα συγκεκριμένα υλικά, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ που είχα έμπνευση και αποφάσισα να πειραματιστώ. Νομίζω ότι πέτυχα μια αρκετά νόστιμη συνταγή, που δεν είναι μόνο για παιδιά, ο άντρας μου και ο αδερφός μου που αθλούνται την τίμησαν δεόντως. Το ίδιο και η δύο ετών ανιψιά μου, η οποία όμως για κάποιο δικό της λόγο πιστεύει ότι τις μπάρες τις έχει φτιάξει ο θείος της, χαχα! 

Υλικά για περίπου 16 μπάρες:

3 ασπράδια αυγού
μισή κούπα κάσιους χοντροσπασμένα
2 κούπες βρώμη
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
3 κουταλιές της σούπας μέλι (ή στέβια αν τις φτιάχνουμε για ενήλικες)
μισή κούπα σταγόνες κουβερτούρα
5 ρυζογκοφρέτες κατά προτίμηση βιολογικές

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τις ρυζογκοφρέτες με τα δάχτυλά μας και προσθέτουμε τη βρώμη, τα κάσιους και τις σταγόνες κουβερτούρας. Τα ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν και να στέκονται. Προσθέτουμε το μέλι και το ταχίνι και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ. Όταν ανακατευτούν καλά, αδειάζουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα σιλικόνης. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα μικρό ταψάκι και απλώνουμε ομοιόμορφα. Το δικό μου ταψί είναι τετράγωνο, 21x21 εκατοστά, αλλά αν δεν έχετε τέτοιο ταψί μην αγχώνεστε, μπορείτε να βάλετε λαδόκολλα σε ένα απλό, μεγαλύτερο ταψί και να σχηματίσετε ένα παραλληλόγραμμο στο κέντρο με το μείγμα, αρκεί να έχει πάχος 1 - 1,5 εκατοστό. Μετά με μια σπάτουλα, ή με μαχαίρι χωρίζουμε τις μπάρες και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. 

Πολλές συνταγές για παιδικές μπάρες δημητριακών χρησιμοποιούν έτοιμα δημητριακά για παιδιά. Προτίμησα να τα αντικαταστήσω με βιολογικές ρυζογκοφρέτες γιατί δεν έχουν ζάχαρη ούτε περίεργα και άγνωστα συστατικά. Τις σταγόνες κουβερτούρας τις έβαλα γιατί όσο να 'ναι η σοκολάτα είναι δελεαστική για τα παιδάκια, πιστεύω όμως πως άνετα θα μπορούσε να αντικατασταθεί με αποξηραμένα κράνμπερις, ή άλλα αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε μικρά κομματάκια. Την επόμενη φορά (που δε θα αργήσει απ' ότι βλέπω) θα τις φτιάξω έτσι και θα σας πω εντυπώσεις. 

Πόπη, ελπίζω να αρέσουν στο παιδάκι σου! ❤

2 σχόλια:

  1. αντι για ρυζογκοφρετες μπορουν να μπουν παξιμαδακια θρυμματισμενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι? Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Εκτός κι αν γίνουν λίγο πιο σκληρές.

      Διαγραφή