Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Αφράτα pancakes ολικής, με σος από μήλο και χουρμάδες


Για τη ζύμη:

1,5 κούπα φαρινάπ ολικής
1 κούπα και 1/4 γάλα εβαπορέ light (χωρίς αραίωση)
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη ή στέβια
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό

Για τη σος:

2 μήλα
5-6 χουρμάδες ψιλοκομμένους
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κούπα νερό

Προαιρετικά, λίγο τριμμένο καρύδι για το σερβίρισμα.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για 15 λεπτά. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και το αλείφουμε με χαρτί κουζίνας. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε στο κέντρο τη ζύμη με ένα κουτάλι της σούπας. Εγώ για κάθε  pancake έβαλα 1,5 κουταλιά της σούπας. Όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια γυρνάμε προσεκτικά την τηγανίτα με μια σπάτουλα και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.
Φτιάχνουμε τη σος: Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε κομματάκια και τα περνάμε από το μούλτι. Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να γίνει μια ωραία πηχτή σάλτσα.

Το χυλό για τα pancakes μπορείτε να τον ετοιμάσετε από το βράδυ και να τον βάλετε στο ψυγείο.




 Η συνταγή για τα pancakes είναι παραλλαγή μιας παλιάς αμερικάνικης συνταγής που τη βρίσκει κανείς σε πολλά sites. Απλά την έκανα λίγο πιο υγιεινή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου