Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τραγανή λαγάνα ολικής με σπόρους chia



Η μαμά μου είναι φοβερή μαγείρισσα και "μανούλα" στο ζύμωμα! Δυο πράγματα ήθελα να μου μάθει, να φτιάχνω ψωμί και φύλλο για τις χορτόπιτες. Μιας κι έρχεται η Καθαρή Δευτέρα είπα να τηρήσω την παράδοση και να ξεκινήσω το ζύμωμα με μια λαγάνα. Δεν υπήρχε περίπτωση όμως να μην πειράξω λίγο τη συνταγή (παλιά μου τέχνη κόσκινο, κολλάει κιόλας :P) κι έτσι αποφάσισα να αλλάξω μέρος από το αλεύρι με ολικής άλεσης και αντί για σουσάμι να χρησιμοποιήσω σπόρους chia που δεν είχα στο χωριό μου κι επειδή τώρα έχω θα τους βάλω!

Έκανα 2 δοκιμές. Την πρώτη φορά έβαλα 350 γρμ αλεύρι ολικής και 150 αλεύρι νούμερο 1, αλλά η λαγάνα μου βγήκε πολύ σκληρή. Είχα ακούσει ότι μπορούμε να αντικαθιστούμε μέχρι 1/4 του αλευριού με αλεύρι ολικής για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή το ολικής δε φουσκώνει πολύ με αποτέλεσμα να σκληραίνει το ψωμί, αλλά είμαι τύπος που αν δεν πάθει δε θα μάθει! Ξανά έπιασα λοιπόν το ζύμωμα και αυτή τη φορά έβαλα το αλεύρι μισό μισό. Η λαγάνα δε βγήκε σαν της μαμάς μου αφράτη, αλλά βγήκε πολύ νόστιμη και είναι μαλακή και σήμερα, δηλαδή τη δεύτερη μέρα. Σας κάνω όλο αυτό τον πρόλογο γιατί ξέρω καλά ότι είστε κι άλλοι σαν εμένα εκεί έξω που προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα με αλεύρι ολικής. Στη λαγάνα λοιπόν, μην ξεπεράσετε το 50% γιατί μετά φεύγουμε από την κατηγορία "αρτοποιία" και πάμε στην κατηγορία "δομικά υλικά"!

Για μια λαγάνα λοιπόν θα χρειαστούμε:

250 γρμ αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρμ αλεύρι νουμερο 1 
25 γρμ μαγιά νωπή
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο γλυκανισάτο
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1-1,5 κουταλιά του γλυκού αλάτι
250 ml περίπου χλιαρό νερό

σπόρους chia η σουσάμι για το πασπάλισμα

Μέσα στο χλιαρό νερό (προσοχή να μην καίει, να αντέχετε τη θερμοκρασία αν βάλετε το δάχτυλό σας μέσα) διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το λάδι και το ούζο. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα αλεύρια με το αλάτι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση, ρίχνουμε εκεί τα υγρά. και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα και στο τέλος φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη. Τη βάζουμε πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 35 βαθμούς και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί. 

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα και να δώσουμε κατευθείαν  το σχήμα στη λαγάνα, όμως αν αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει πρώτα, θα είναι πιο εύπλαστη και θα ανοίγει πολύ πιο εύκολα.

Αφού λοιπόν φουσκώσει η ζύμη μας, τη βγάζουμε από το φούρνο και πιέζοντας με τα δάχτυλά μας σχηματίζουμε τη λαγάνα. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε τα χαρακτηριστικά λακουβάκια που έχει η λαγάνα στην επιφάνειά της! Την σκεπάζουμε και πάλι με τη μεμβράνη, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 35 βαθμούς και περιμένουμε ξανά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε τη βγάζουμε, βάζουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 240 βαθμούς και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με σπόρους chia, σουσάμι ή ό,τι άλλο μας αρέσει, αφού τη βρέξουμε πρώτα ελαφρά με ένα πινέλο. Μόλις ο φούρνος μας πιάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε, κάνουμε 4-5 τρύπες στη λαγάνα με ένα μαχαίρι και τη βάζουμε αμέσως στο φούρνο. Την αφήνουμε σε αυτή τη θερμοκρασία για 10 λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζουμε στους 210 και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.

2 σχόλια:

  1. Δύσκολα μας βάζεις, αλλά, χαλάλι... φαίνεται πολύ νόστιμη!!! ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή