Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

My funny Valentine cupcakes


Γεια σας και χαρά σας! Αυτή τη συνταγή έχω κανά χρόνο που την φτιάχνω και της αλλάζω τα φώτα στις μετατροπές! Το βασικό της συστατικό είναι το παντζάρι. Αρχικά ανακάλυψα ότι μπορείς να φτιάξεις γλυκά με παντζάρι, όταν θέλησα να φτιάξω υγιεινά red velvet cupcakes, χωρίς χρώμα ζαχαροπλαστικής. Πολλές bloggers υγιεινής διατροφής το χρησιμοποιούν και ανεβάζουν συνταγές και φωτογραφίες με κατακόκκινα κέικ. Μετά από πολλές προσπάθειες ένα έχω να σας πω. Μούφα! Δεν πρόκειται να βγει κατακόκκινο cupcake αν χρησιμοποιήσεις μόνο παντζάρι! Και αυτά που σας δίνω έχουν κόκκινη απόχρωση απ΄ έξω αλλά μέσα καφεκοκκινίζουν. Είναι μεν εντυπωσιακά, αλλά όχι κατακόκκινα. Αν θέλετε να πετύχετε έντονο χρώμα, πρέπει να προσθέσετε σταγόνες κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής. Μη σας ξεγελάσει το έντονο χρώμα που έχει το μείγμα πριν ψηθεί, με το ψήσιμο αλλάζει απόχρωση.
Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει η εμφάνιση αλλά είστε μανούλες και προσπαθείτε να κάνετε τα βλαστάρια σας να φάνε λαχανικά, προσθέστε στο μείγμα κακάο και θα έχετε απίστευτα σοκολατένια cupkakes και κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει ότι περιέχουν παντζάρι! Μην ξεχάσετε όμως να προσθέσετε 1 κουταλιά γλυκαντικό (ζάχαρη ή ό,τι άλλο σας αρέσει) για κάθε κουταλιά κακάο.
Επίσης, αν  δεν σας ενδιαφέρει τόσο το χρώμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 200 γραμμάρια φαριναπ ολικής άλεσης αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπέικιν.

Για 12-14 cupkakes:

1 κούπα ψημένα και πολτοποιημένα πατζάρια
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν
1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα νουνού light
4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας στέβια
1 κουταλιά του γλυκού άρωμα βανίλια 

Για την επικάλυψη:

1 συσκευασία  dirollo cottage 2% ή dirollo κρέμα 4%
2 κουταλιές της σούπας στέβια
λίγες σταγόνες άρωμα βανίλια

Μερικές διευκρινήσεις για τα παντζάρια: Χρειαζόμαστε περίπου 8-10 πολύ μικρά, ή 5 κανονικά. Τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ που το έχουμε αλείψει με λίγο λαδάκι. Τα ψήνουμε στους 180 για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Έχω καταλήξει να ψήνω τα παντζάρια αντί να τα βράζω, γιατί κρατάνε περισσότερο χρώμα αλλά και γιατί φεύγει η πολλή υγρασία τους με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αφράτο το κέικ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα προβρασμένα που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ, αλλά θα σας πρότεινα αφού τα πολτοποιήσετε να τα αφήσετε για λίγο σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και τη στέβια. Σε άλλο μπωλ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα παντζάρια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με τα στερεά υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, ρίχνουμε το γάλα και το άρωμα βανίλιας και χτυπάμε για λίγο ακόμα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 - 14 φορμάκια στα οποία έχουμε βάλει χαρτάκια για cupcakes και ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Πριν τα σερβίρουμε, χτυπάμε στο μούλτι το dirollo με τη στέβια και το άρωμα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, γεμίζουμε ένα κορνέ και γαρνίρουμε τα cupcakes. Αντί για  dirollo μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο άλλο τυρί κρέμα. Προτιμώ το συγκεκριμένο λόγω χαμηλών λιπαρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου