Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Μπροκομόλε με πρωτεϊνικά "νάτσος"


Το μπροκομόλε είναι κάτι σαν γουακαμόλε, φτιαγμένο από μπρόκολο! Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένο γιατί είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό υποκατάστατο με ελάχιστα λιπαρά. Θέλετε να το δοκιμάσετε; Ορίστε τα υλικά για τη δική μου εκδοχή:

4 κούπες καλοβρασμένο μπρόκολο
1 κρεμμύδι 
3 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
λίγο μαϊντανό
5-6 τοματίνια
αλάτι, πιπέρι
λίγο κόλιανδρο σε σκόνη
λίγο τσίλι σε σκόνη ή ταμπάσκο
χυμό μισού λάιμ

Πολτοποιούμε το μπρόκολο λίγο λίγο στο μούλτι μαζί με το τυρί κρέμα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό,  το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Το κρεμμύδι μπορούμε να το πολτοποιήσουμε και αυτό μαζί με το μπρόκολο, αν το προτιμάμε. Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και τα ψιλοκόβουμε κι αυτά, αφού αφαιρέσουμε τα σποράκια. Τα βάζουμε κι αυτά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το χυμό λάιμ, ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο λίγες ώρες πριν το σερβίρουμε, δένουν τα υλικά και γίνεται πιο νόστιμο.


Τα πρωτεϊνικά "νάτσος" είναι ένα σνακ που έφτιαχνα για ένα διάστημα που ακολουθούσα τη δίαιτα Ντουκάν. Είναι ένα αρκετά καλό υποκατάστατο για όσους θέλουν να αποφύγουν τους υδατάνθρακες και για όσους γυμνάζονται και θέλουν να τρώνε πρωτεΐνη. Η υφή τους είναι μεν τραγανή, αλλά αφρώδης, δεν είναι σκληρά σαν τα πραγματικά νάτσος. Είναι όμως ένα νόστιμο και καθόλου παχυντικό σνακ. Για να τα φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

2 ασπράδια αυγού
30 γραμμάρια γάλα σκόνη regilait
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
αλάτι, πιπέρι και πάπρικα
1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το ξύδι, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψεκάζουμε με σπρέι λαδιού. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα μέχρι να έχει πάχος λιγότερο από ένα εκατοστό, προσέχοντας να μην αφήνουμε κενά. πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη γλυκιά πάπρικα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 για 15 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με τον κόφτη της πίτσας κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες φάρδους τριών εκατοστών περίπου. Μετά κόβουμε την κάθε λωρίδα σε τριγωνάκια, τα αραδιάζουμε ξανά στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα και στους 100 βαθμούς για 10-15 λεπτά για να γίνουν τραγανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου