Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Chakalaka (hello Africa!)


Όταν ο άντρας μου μου είπε να βάλουμε συνδρομητική τηλεόραση δεν τρελάθηκα κιόλας, δεν πολυβλέπω γενικά (οι online σειρές να είναι καλά), οπότε δεν μου έκανε ούτε κρύο ούτε ζέστη. Μέχρι που βάλαμε τελικά και ανακάλυψα το κανάλι Food network! Πλέον το παρακολουθώ καθημερινά, το έχω λατρέψει. Η πρώτη απο τις συνταγές που δοκίμασα ονομάζεται Chakalaka (τσάκαλάκα) και είναι αφρικάνικη. Είναι της Siba Mtongan, που είναι η  καινουρια αγαπημένη μου σεφ. Την πρώτη φορά που το έφτιαξα το εξαφανίσαμε, δεν πρόλαβα καν να βγάλω φωτογραφιες. Εχω κάνει σχεδόν ίδια τη συνταγη (υπάρχει και σε βίντεο εδώ). Μείωσα λίγο  τα μπαχαρικά για να μην βγει πολύ καυτερό και αντικατέστησα την καυτερή πράσινη πιπεριά (δεν βρήκα) με τριμμένο τσίλι. Επίσης αντικατέστησα τα baked beans με κόκκινα φασόλια γιατι βρήκα μόνο μία κονσέρβα σε ένα σουπερμάρκετ και αυτή ληγμένη απο το '13!!! Δεν ξέρω πως ειναι με τα φασόλια που προτέινει η Siba, πάντως και με τα κόκκινα φασόλια ήταν πεντανόστιμο το φαγητό!


3 κουταλιές της σουπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
50 γρ τζίντζερ ψιλοκομμένο σε μας αρέσει περισσότερο με αποξηραμένο, περίπου 1 κουτ. γλ)
1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο αποξηραμένο τσίλι
1 κουταλιά του γλυκού κάρυ
3 πιπεριές, μια πράσινη, μια κίτρινη και μια κόκκινη, ψιλοκομμένες
5 μεγάλα καρότα τριμένα στο χοντρό του τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
1 κονσέρβα τοματάκι κονκασέ
λίγο φρέσκο θυμάρι
1 κονσέρβα baked beans ή κόκκινα φασόλια
αλάτι και πιπέρι

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το μισό τζίντζερ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις πιπεριές στο τηγάνι και περιμένουμε 2 λεπτά. Μετά βάζουμε και τα καρότα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον πελτέ και το κονκασέ. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 10-15 λεπτά και μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο τζίντζερ, τα φασόλια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστό και κρύο. Το σέρβιρα με κοτόπουλο ψημένο με κάρυ στην γκριλιέρα και μπασμάτι βρασμένο με κουρκουμά. 

2 σχόλια:

  1. Φανταστικό φαίνεται. Ο λαός απαιτεί κι άλλα έθνικ πιάτα με υλικά που βρίσκουμε στο μάρκετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα που βρήκα τη Siba θα την "ξεσκονίσω" για τα καλά! Τα περισσότερα φαγητά της είναι σε αυτό το στυλ :D

    Η περιγραφή σου μπλόγκ σου, μίλησε στην καρδιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή