Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Τάρτα με μανιτάρια, νηστίσιμη


Στο σπίτι μας λατρεύουμε τα μανιτάρια, ειδικά τα Μανιτάρια Κορινθίας που καλλιεργούνται στην περιοχή μας  από τους φίλους μας, τους αδελφούς Σταματόπουλους. Όταν δεν έχω πολύ χρόνο τα ψήνω σκέτα στο φούρνο και είναι πεντανόστιμα, αλλά μου αρέσει να πειραματίζομαι και με διάφορες συνταγές. Μια συνταγή που έκανα πρόσφατα είναι αυτή που θα σας δώσω σήμερα. Μας άρεσε τόσο πολύ που μέσα σε λίγες εβδομάδες την έχω κάνει ήδη 4 φορές! Μιας και έρχεται η νηστεία είπα να την ανεβάσω να τη δοκιμάσετε. Μπορεί να φαίνεται μπελαλίδικη αλλά είναι εύκολη και δε θέλει πολλά υλικά. Θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 ml ελαιόλαδο
100 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:
1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
2 κρεμμύδια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κούπα καυκαλήθρα
100 ml άλα αμυγδάλου
150 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας κoρν φλάουρ 
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο και τζίντζερ σε σκόνη, κατά βούληση 
40 γραμμάρια φυτικό τυρί, προαιρετικά 

Βάζω το αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι και ανακατεύω. Κάνω λακουβάκι στο κέντρο, ρίχνω το λάδι, το νερό και το λεμόνι και ανακατεύω με το κουτάλι. Λαδώνω τα χέρια μου και ζυμώνω. Αν η ζύμη μου βγει σκληρή, προσθέτω λίγο λαδάκι με νερό. Μόλις γίνει ένα ωραίο και μαλακό ζυμαράκι το απλώνω σε μια ταρτιέρα 32 εκατοστών. Μπορεί να νομίσετε ότι δε φτάνει το ζυμάρι γι' αυτό το μέγεθος ταρτιέρας αλλά με λίγη υπομονή απλώνει μια χαρά. Άλλωστε ο σκοπός μας είναι να τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερα αλεύρια γίνεται για να γλιτώσουμε θερμίδες και υδατάνθρακες (με την προσπάθεια να απλώσουμε το ζυμάρι θα κάψουμε προκαταβολικά τις θερμίδες που θα πάρουμε, χαχα!). Αν δεν έχετε τέτοια άγχη μπορείτε να κάνετε περισσότερη ζύμη, εννοείται! Όταν απλώσουμε το ζυμάρι μας καλά, το ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι. Αλατίζω και τα ανακατεύω να μαραθούν. Ψιλοκόβω τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτω και αυτά στο τηγάνι. Ρίχνω το αλάτι, τις καυκαλήθρες και τα μπαχαρικά και ψήνω μέχρι να μειωθεί ο όγκος των μανιταριών. Αν βγάλουν υγρά, δυναμώνω τη θερμοκρασία μέχρι να εξαφανιστούν.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα και το νερό και ανακατεύω το κορν φλαουρ να λιώσει. Το βάζω  στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να πήξε το μίγμα. Το ρίχνω στα μανιτάρια και ανακατεύω καλά. Αδειάζω τη γέμιση στην τάρτα, πασπαλίζω αν θέλω με φυτικό τυρί και βάζω πάλι στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά ακόμα. Καλή όρεξη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου